Robię tanie kluski i zmieniam w pyszną zapiekankę. Przepis jest prosty, a danie smakuje genialnie

Dodano:
Zapiekanka z klusek kładzionych Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Pyszną i sycącą zapiekankę możesz zrobić z delikatnych klusek kładzionych i zaledwie trzech dodatków. Danie zachwyca smakiem i zachęca do jedzenia efektownym wyglądem. Wypróbuj mój przepis na nietypową zapiekankę.

Kluski kładzione to pierwsze kluski, które samodzielnie zrobiłem, mając zaledwie 8 lat. Z sentymentem wracam do tej potrawy, podając lekkie i delikatne w smaku kluseczki z różnymi dodatkami. Kładzione kluski jako zapiekanka to danie inspirowane tradycyjną kuchnią austriacką, które doskonale sprawdza się nie tylko na obiad, ale także na kolację.

Jak zrobić kluski kładzione do zapiekanki?

Kluski kładzione nie wymagają wiele pracy. Zrobi je każdy, kto ma odrobinę cierpliwości, której wymaga oddzielanie małych porcji ciasta i wrzucanie uformowanych kluseczek do garnka z osolonym wrzątkiem.

Kluski kładzione możesz formować, nabierając małe porcje ciasta łyżką lub rozsmarowując gotowe ciasto na desce do krojenia i zeskrobując kluseczki nożem. Jeżeli masz dużą szprycę do dekorowania ciast lub rękaw cukierniczy, to możesz zrobić kluski kładzione, odcinając nożem kawałki ciasta o długości 2-3 cm.

Przepis podstawowy na kluski kładzione uwzględnia jedynie 4 składniki (powinny mieć temperaturę pokojową). Do ciasta dodaję jeszcze szpinak, który rozdrabniam, korzystając z młynka do świeżych ziół, ale możesz również skorzystać z rozdrabniacza wielofunkcyjnego lub drobno posiekać liście szpinaku. Alternatywnym rozwiązaniem jest zmiksowanie szpinaku, jednak w tym przypadku, kluski kładzione będą miały zielony kolor.

Do klusek zawsze dodaję świeży szpinak, ponieważ szpinak mrożony jest bardzo wodnisty i ciasto wymaga dodania większej ilości mąki. Porada: jeżeli nie lubisz szpinaku, to możesz go zastąpić np. natką pietruszki, listkami oregano lub listkami bazylii. Ilość ziół dopasuj do indywidualnych preferencji smakowych. Pamiętaj, że zioła mają bardziej wyrazisty smak niż szpinak i ich nadmiar może sprawić, że smak innych składników będzie mało wyczuwalny.

Przepis: Zapiekanka z klusek kładzionych

Kluski kładzione nie wymagają wiele pracy. A dzięki temu przepisowy w prosty sposób zamienisz je w pyszną zapiekankę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na kluski kładzione:

  • 320 g mąki pszennej
  • 4 średnie jajka
  • 4 łyżki wody lub mleka
  • 1 szklanka liści szpinaku baby
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 200 g boczku
  • 150 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie szpinakuSzpinak pozbaw łodyżek, umyj, a następnie starannie osusz i rozdrobnij na malutkie kawałki. Rozdrobniony szpinak przełóż do miseczki. Jeżeli puścił dużo soku, to możesz odsączyć nadmiar płynu na sitku.
  2. Przygotowanie ciastaPrzygotuj niezbyt głęboką miskę i wbij do niej jajka, a następnie lekko ubij (widelcem, rózgą kuchenną lub mikserem). Białka i żółtka powinny się połączyć. Do miski z jajkami dodaj szpinak, sól i oliwę z oliwek. Wymieszaj widelcem lub rózgą kuchenną. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, cały czas mieszając lub opcjonalnie miksując na niskich obrotach. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Wskazówka: w tym momencie stopniowo dodaję mleko i mieszam, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – ciasto nie powinno spływać z łyżki. Nie zawsze konieczne jest dodawanie mleka, bo konsystencja ciasta zależy m.in. od wielkości jajek oraz rodzaju mąki pszennej. Odstaw gotowe ciasto na 5-10 minut, żeby odpoczęło.
  3. Uszykowanie dodatkówBoczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na suchej patelni. Nadmiar tłuszczu powinien się wytopić. Jeżeli boczek jest bardzo chudy, to dodaj na patelnię niewielką ilość oleju, który zapobiegnie przypaleniu się wędliny. Wskazówka: na patelnię z boczkiem możesz dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Gotowanie klusek kładzionychZagotuj około 4 litry wody i dodaj do niej nieco soli. Przygotuj dużą łyżkę do zupy. Zamocz ją we wrzącej wodzie, nabierz około 1/3 łyżki ciasta i wrzuć na gotującą się wodę. Postaraj się jak najszybciej formować kluski i wkładać je do wrzątku. Gdy całe ciasto znajdzie się w garnku, delikatnie przemieszaj kluski drewnianą łyżką. Kluski są gotowe po minucie gotowania od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wskazówka: kluski do zapiekanki nie muszą być całkiem miękkie, bo dojdą w piekarniku. Jeżeli chcesz podawać kluski kładzione bez pieczenia, to gotuj je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Czas gotowania klusek kładzionych zależy od ich wielkości. Gotowe kluski odcedź na durszlaku lub sitku, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia.
  5. PieczeniePrzygotuj naczynie do zapiekania i przełóż do niego odsączone z nadmiaru płynu kluski. Następnie dodaj podsmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem (ilość wedle uznania) i wymieszaj, potrząsając naczyniem. Wierzch zapiekanki posyp startym parmezanem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z zapiekanką. Piecz 10-15 minut – ser powinien ładnie się przypiec.

Wskazówka: Zapiekankę z klusek kładzionych robię z dodatkiem boczku dojrzewającego suszonego np. pancetty, ale możesz użyć również boczku wędzonego, gotowanego lub pieczonego. Ważne, żeby boczek był wysokiej jakości i nie zawierał dużo wody. Boczek możesz zastąpić szynką dojrzewającą lub suchą kiełbasą.

Charakteru zapiekance z klusek kładzionych dodaje ser parmezan, który doskonale wzbogaca smak potrawy. Jeżeli nie lubisz specyficznego smaku parmezanu, to możesz zastąpić go np. oscypkiem lub goudą.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...